Študentski dom Ljubljana | Prenova restavracije in bara

Prenova restavracije in bara

Nahajate se tukaj

Prenova

Projekt prenove restavracije in bara v študentskem naselju v Rožni Dolini v Ljubljani

Če mlad človek zna odkriti svoj talent,  je  to prvi korak do kariere, resnično pa  zgrabi priložnost takrat, ko  ta talent tudi unovči. Zase in za druge.
Študente v Študentskem domu spodbujamo, da  izrazijo svoje sposobnosti, in da začnejo razvijati svojo kariero že v času študija. Študentski dom Ljubljana jim pri tem pomaga in jim ponuja priložnosti.

Tokrat so se mladi preizkusili v urejanju prostora. Pokazali so svoje sposobnosti, pridobili reference ter olepšali  vsak dan tistim, ki radi  zahajajo v študentsko restavracijo in bar v študentskem naselju v Rožni dolini v Ljubljani. Prostor je postal lep, naraven, udoben in prijazen.

Naslov projekta

UREDITEV PROSTOROV RESTAVRACIJE, BARA IN TERASE V ŠTUDENTSKEM DOMU LJUBLJANA,
Cesta 27. aprila 27, Ljubljana

Številka projekta

1/2013

Termin projekta
Področje in vrsta projekta

Maj- december 2013
ARHITEKTURA

Nosilci projekta in sodelujoči

Študenti:

  • Mateja Kolarič, štud arh.
  • Kaja Vidovič
  • Sergej Nejc Gorišek
  • Sergej Vujanovič
  • Larisa Faganel, štud kraj. arh.
  • Urška Valenčič

Potek projekta- natečaj

Natečajna komisija v  sestavi sestavi :asist. Rok Žnidaršič, u.d.i.a., predsednik, Mirko Brnič Jager, u.d.i.a., podpredsednik, Mojca Škrinjar, pom.dir., članica, Igor Brlek, vodja sektorja za študentske zadeve, član,  in Aljaž Čibej, študent, član, so 10.05.2013 je na podlagi razpisanega  javnega odprtega študentskega NATEČAJA ZA OBNOVO ŠTUDENTSKE RESTAVRACIJE IN BIFEJA, ROŽNA DOLINA,  ŠTUDENTSKI DOM LJUBLJANA ocenila pravilno in v roku oddane tri natečajne elaborate. Podeljene so bile naslednje nagrade (vsi navedeni zneski so v bruto bruto vrednosti):

Dve znižani prvi  nagradi, vsaka v vrednosti 850,00 EUR btt so prejeli za elaborat št. 02 avtorji: Mateja Kolarič, Kaja Vidovič, Sergej Nejc Gorišek, Sergej Vujanovič in za elaborat št. 03 avtorici  Larisa Faganel in Urška Valenčič. Podeljena je bila  tretja nagrada v vrednosti 300,00 EUR btt za elaborat št. 01 avtorjem Nini Pleško, Jani Zajc in Ognjenu Marinkoviću.

Natečajna komisija je utemeljila svojo izbiro  z  mnenjem, da  natečajna rešitev drugega elaborata celovito obravnava vse zahtevane vsebinske sklope. Menila je tudi, da  je še posebej uspešno  rešen arhitekturni del naloge, ki s premišljenimi intervencijami obstoječe elemente restavracije povezuje z novimi. Elaborat tako odlikuje oblikovalski pristop, ki ohranja dostojanstvo obstoječe arhitekture,  obenem pa vzpostavlja stik s sodobnostjo. Elementi, kot je pohištvo iz recikliranih materialov in obilica zelenja v različnih pojavnih oblikah, bivalno okolje mlade akademske sfere, kar naj bi Menza v Rožni bila,  povezujejo nagrajenci  z nekaterimi aktualnimi vprašanji družbe. Natečajna komisija je ocenila, da naloga tudi smiselno obravnava zaključene prostorsko ambientalne sklope na način, da pušča prostor karseda odprt in zračen, ter s tem izraža dimenzijo inštitucije, kateri pripada.

Zelo uspešno je rešena tudi zasnova celostne podobe, vendar je bilo prevladujoče mnenje komisije, da predlagano ime ni dovolj prepričljivo.
Komisija se je soglasno odločila, da avtorjem podeli znižano prvo nagrado, njihov elaborat pa naj služi kot osnova za nadaljevanje projekta. Komisija je  spomnila, da  na nujnost  nadaljnjega projektiranja, kjer  bo treba posebno pozornost nameniti zagotavljanju celovitosti v vseh elementih, glede na prepoznane kvalitete predstavljene vodilne zamisli. Obvezna usmeritev po sklepu komisije je, da se klančine  v tej fazi ne podaljšuje ( finance)  ter da se nadkritje terase izvede po predlogu tretje nagrajene rešitve v obliki zložljive tende, fiksirane nad obstoječo AB konstrukcijo robnega portala. Kot je navedeno v projektnih pogojih ZVKDS OE Ljubljana, je na izdelani projekt za izvedbo potrebno pridobiti ustrezno soglasje.

Komisija je prepoznala močne strani tretjega elaborata in menila, da  je natečajna rešitev  posebno prepričljiva v izbiri imena in njegovi oblikovni izpeljavi. Po enotnem mnenju komisije to ime izraža tisto vsebinsko spremembo obstoječe gostinske ponudbe in splošnega značaja stavbe, ki jo naročnik želi najbolj izpostaviti. V odprti zasnovi znaka se izraža nekakšna nedorečenost, nedokončnost, ki je lastna raziskovalnemu okolju in biti akademske publike, kateri naj služi. Njena slojevitost je mladostna in optimistična.
Arhitekturni del naloge pa ravno zaradi »nekakšne razdrobljenosti, heterogenosti v pristopu« za komisijo  ni bil tako prepričljiv. Po mnenju komisije lahko takšen koncept, zlasti v odnosu do obstoječe arhitekture, postane nečitljiv.
Komisija je tako predlagala, da se avtorjem se za predlog imena in njegovo grafično podobo podeli znižano prvo nagrado s priporočilom, da v sodelovanju z avtorji elaborata št. 02 ustanovijo skupno delovno skupino za prenovo študentske menze. Kot obvezno usmeritev pa je komisija sprejela sklep, da se prepoznavno ime Menza, po predlogu tretje nagrajene rešitve ohrani, tako da se predlagano ime Rožna kuh'na dopolni z Rožna kuh'na v Menzi.  

Komisija  je o prvem elaboratu menila, da močno odstopa od ostalih konkurenčnih predlogov. Konceptualno izhodišče poslikav sten je sicer zanimivo, vendar navezava na umetnost pop-arta ne vzdrži sobivanja z arhitekturno logiko spomeniško zaščitenega objekta, ne glede na to (oziroma ravno zaradi tega), da pripadata istemu obdobju. Predlog, da se obstoječe ime Menza ohrani in izpostavi, je po mnenju komisije atraktiven, saj je to ime postalo sinonim za obravnavano stavbo oziroma predstavlja točno določen kraj v mestu, več kot zgolj restavracijo. Ravno tako je predlog nadstrešitve terase s pomično tendo dobra rešitev, ki poleg tega da najceloviteje ohranja originalno podobo objekta, predstavlja tudi najbolj ekonomično rešitev.  Komisija je v prvem elaboratu prepoznala nekatere kvalitete, zato mu je podelila tretjo nagrado.

Potek projekta- implementacija

Po končanem natečaju in podelitvi nagrad smo odgovorni v ŠDL pripravili načrt implementacije. Rok za dokončanje restavracije je bil začetek obratovanja restavracije po poletnem zaprtju.

Ob omejenih finančnih sredstvih in na podlagi trajnostnih načel  smo upoštevali  predlog arhitektov, da uporabimo vse obstoječe pohištvo- mize in stole ter zmanjšamo njihovo število, saj smo ocenili, da   v času, ko je v  restavraciji največ gostov, zadostuje manjše število miz in stolov. S tem smo omogočili  občutek prostornosti.

Sledili smo predlogu arhitektov, da  pozornost usmerimo na oblike in barve, ki so bile središčno umeščene v stavbo in prostor v sami zasnovi ing Ivana Štruklja, ki je načrtoval celotno zgradbo. Črna barva lepo oblikovanih stebrov in okovja oken je prišla do izraza, ko smo od njih umaknili bele obešalnike za plašče ter odstranili zavese z oken. Odstrta okna so omogočila prodor svetlobe v  prostor in čudovit pogled na pritlikavo brezo na terasi.

Restavracija in bar  sta bila očiščena in   prepleskana v barvah- zeleni in beli, ki jih je določila vodja arhitektov, ga. Mateja Kolarič.  Očiščena in prebarvana na črno so bila tudi ogrodja stolov, sedišča pa so bila na novo tapecirana v sivi barvi,  z miznih plošč smo umaknili raznobarvne prte in rjave mizne plošče oblekli v nežno zeleno barvo. V istem odtenku sta bili pobarvani tudi dve steni. Pomična vrata, ki vodijo  v malo jedilnico, bar ter delovne prostore kuhinje, smo prebarvali v črno.
Restavracija je dobila LCD predvajalnik z možnostjo uporabe TV in prikazovalnika menija in  novic ter solatni bar. V kotu pri vhodu  je nastal internetni kotiček z  enoto za samopostrežno tiskanje  ter možnostjo  dela na računalniku. Štirje novi veliki črni lestenci  nad mizami pred  belo steno ter razgibana postavitev miz  dajejo   videz kotičkov, manjša omizja pa omogočajo gostom udobje. V restavraciji in  baru je urejeno brezžično internetno omrežje.

Ekipa pod vodstvom Larise Faganel je oblikovala postavitev rastlin. Zelene rastline  ter bele in rumene  orhideje, nameščene na belih policah vzdolž najdaljše bele stene,  se s svojimi barvami odlično vklapljajo v prostor ter dajejo občutek bivanja v naravi. Dve palmi ob steni, kjer je nameščen LCD predvajalnik omehčata stroge linije in tehnicistično sporočilo tehnologije. Okrasni  lončki so grafitno sivi, velikosti prilagojene rastlinam. Obešalniki za plašče so pobarvani črno in umaknjeni v  kote in ob stene v črni barvi, zlasti ob vhodu.

Neprijeten pogled na odložene pladnje z ostanki hrane zakrivata dva črno pobarvana paravana, kjer se lahko lepijo obvestila in oglasi.

Prostor pred televizorjem smo zapolnili s sedežnimi vrečami v isti  zeleni barvi kot mizne plošče in dve steni ter  malimi črnimi mizicami.

Bar smo dokončali v mesecu novembru. Točilni pult smo prebarvali v črno, nad njim obesili tri lestence enake oblike kot v restavraciji, le da so manjši, zelene električne kable pa razobesili v bogatem loku  iznad pulta do  stene. Odstranili smo dotrajano leseno satovje nad točilnim prostorom, na stene za pultom pa namestili velika ogledala ter steklene police za pijače in kozarce. Steno  nad ogledalom smo prebarvali grafitno sivo, nasprotno steno pa  nežno zeleno, enako kot v restavraciji, na njo pa namestili  črne police za knjige. V  baru je tudi manjši LCD predvajalnik. Slika  na največji beli steni naj spominja na grafit ter vnaša v prostor zanimivo dinamiko.

Ekipa Larise Faganel je oblikovala tudi logotip za restavracijo in bar, ki se ujema z barvami  v arhitekturi ter vsebinsko povezuje okolje Rožnika in njegovega zelenja s študentskim naseljem.

Logotipa za restavracijo in bar

Logotipa