Skip to main content

Koronavirus - dodatne informacije

Dodatna navodila za preprečitev širjenja okužb.

Spoštovane stanovalke in stanovalci ŠDL,

v zvezi s prvim primerom okužbe v Sloveniji in z ugotovljenimi primeri okužb z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) na severu Italije in v krajih, kjer je ta virus trenutno bolj razširjen, smo v Študentskem domu Ljubljana, da ne bi prišlo do zapletov pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti, pripravili navodila za preprečitev širjenja okužb.

Bolezen COVID-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je precej podobna drugim okužbam dihal, kot je npr. gripa. Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Podatki kažejo, da v kar 80 % bolezen poteka blago in jo ljudje prebolijo brez zapletov.

Za preprečevanje okužb dihal, kamor spada tudi okužba z novim koronavirusom, so učinkoviti vsakodnevni higienski ukrepi, ki pa jih je treba dosledno izvajati.

  • Roke si pogosto skrbno umivamo z milom in vodo, tudi po kihanju in/ali kašljanju.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % etanola.
  • Preden zakašljamo ali kihnemo, si pokrijemo usta in nos z robčkom ali zakašljamo in kihnemo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan.
  • Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.
  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi in poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
  • Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.).
  • Odsvetujemo splošno uporabo zaščitnih mask. Zaščitne maske so namenjene zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z osebami s sumom na okužbo, ter bolnikom, da zaščitijo druge pred širjenjem bolezni.

V Zdravstvenem domu Ljubljana je z namenom ozaveščanja o pravilnem preventivnem ukrepanju vzpostavljena telefonska številka 031/619-255, ki je dosegljiva 24 ur na dan.

Če se pojavijo znaki, ki kažejo na okužbo s koronavirusom naj se oseba z znaki akutne okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in se je v zadnjih 14 dneh zadrževala na območjih, kjer obstaja povečano tveganje za okužbo z novim koronavirusom ali je bila v tem obdobju v stiku z bolnikom, pri katerem je bila potrjena okužba z novim koronavirusom, umakne v ločen prostor oziroma naj vzdržuje razdaljo vsaj 1,5 metra stran od ostalih ljudi. Po telefonu se oboleli posvetuje z zdravstveno službo (izbrani osebni zdravnik obolelega v rednem delovnem času, dežurna zdravstvena služba UKC Ljubljana (01) 522 45 40 ali klic v sili 112), kjer bo prejel navodila o nadaljnjih ukrepih.

Ne hodite v ambulanto nenapovedano, da ne boste okužili še drugih. Zdravstvena služba je o ukrepih ob sumu na okužbo s koronavirusom obveščena in nanjo dobro pripravljena.

Svetujemo tudi, da obvestite goste oz. znance iz bolj ogroženih držav, da svoj obisk v ŠDL do nadaljnjega odložijo.

Poleg tega vam svetujemo tudi, da spremljate spletne strani in družbena omrežja Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov), Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve.

O vseh nadaljnjih informacijah vas bomo, tako kot do sedaj, sproti obveščali.

UPRAVA ŠDL
5. 3. 2020

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava