Skip to main content

Koronavirus in bivanje v študentskih domovih, 8. 11. 2021

Vlada sprejela nove ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

Spoštovane stanovalke in stanovalci,

vlada je z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa sprejela nekatere dodatne ukrepe, za katere skupaj s stroko meni, da bodo imeli hiter učinek na zajezitev epidemije. S tem v zvezi je bil 5. 11. 2021 sprejet Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 174/2021 z  dne 6. 11. 2021, v nadaljevanju: Odlok).

PCT POGOJ IN SAMOTESTIRANJE
Odlok za vse uporabnike storitev, tako tudi za uporabnike storitev v dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo, ohranja v veljavi izpolnjevanje pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja), pri čemer je pogoj PCT izpolnjen, če se uporabnik izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z enim izmed navedenih dokazil (dostopno: tukaj). Pred vstopom v prostore ŠDL oz. domove je potrebno dokazila skupaj z osebnim dokumentom pokazati receptorjem.

Za vse tiste, ki PCT pogoja ne izpolnjujejo, velja do 12. 11. 2021 trenutno vzpostavljen režim samotestiranja, t.j. dvakrat tedensko testiranje. Lokacije in termine samotestiranja preverite v aplikaciji MojŠtudent, obvestilo z dne 29. 10. 2021.

Odlok nadalje določa, da se študenti, ki PCT pogoja ne izpolnjujejo, od 15. 11. 2021 dalje, samotestirajo trikrat tedensko v enakih presledkih. Teste (petnajst testov mesečno) brezplačno prevzamete v lekarnah ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja ali potrdila o vpisu in osebnega dokumenta, če je študent tujec in nima kartice zdravstvenega zavarovanja. Spremenjeni režim (lokacije in termine) organiziranega samotestiranja, ki bo veljal od ponedeljka (15. 11.) dalje, vam sporočimo v prihodnjih dneh, ko bo tudi usklajen s ŠSS.

PREVERJANJE IZPOLNJEVANJA POGOJEV PCT V ŠDL
Skladno z Odlokom je zavod dolžan preverjati izpolnjevanje pogojev PCT, zato bodo izpolnjevanje navedenih pogojev preverjale pooblaščene osebe zavoda.  

ZAŠČITNE MASKE
Skladno s spremembo Odloka je v prostorih študentskih domov obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2; maska iz blaga ni več certificirana za uporabo na predpisanih mestih.

PREPOVED ZBIRANJA
Poleg tega vas obveščamo, da je vlada začasno prepovedala zbiranje ljudi, oziroma dovoljuje zbiranje ljudi le, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.

KAKO RAVNATI V PRIMERU POZITIVNEGA REZULTATA PRI SAMOTESTIRANJU ALI V PRIMERU SLABEGA POČUTJA?
V primeru pozitivnega rezultata samotestiranja, kot tudi v primeru bolezenskih znakov in simptomov (ne glede na izpolnjevanje PCT pogoja), ostanete doma in obvestite osebnega zdravnika, ki vas bo napotil na PCR test.

IZREDNA NAVODILA BIVANJA
Zaradi izredno resne epidemiološke situacije v Sloveniji vas ponovno pozivamo, da dosledno in v celoti upoštevate aktualna Izredna navodila bivanja za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19 vključno z vsemi prej navedenimi spremembami.

O morebitnih novostih boste, kot do sedaj, obveščeni preko aplikacije MojŠtudent in z objavo na spletni strani zavoda.

V upanju, da ostanete zdravi, vas lepo pozdravljamo.

Uprava ŠDL
8. 11. 2021

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava