Skip to main content

Napotki v zvezi s koronavirusom

Navodila MIZŠ za preprečevanje širjenja okužb.

Spoštovane stanovalke in stanovalci ŠDL,

v skladu z navodili Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) v zvezi z ugotovljenimi primeri okužb z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) na severu Italije in v krajih, kjer je ta virus trenutno bolj razširjen, smo v Študentskem domu Ljubljana, da ne bi prišlo do zapletov pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti, pripravili navodila za preprečitev širjenja okužb:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja (Priponka 1).
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo (Priponka 2).
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Če se pojavijo znaki, ki kažejo na okužbo s koronavirusom (povišana telesna temperatura, kašelj, občutek pomanjkanja zraka, težko dihanje), o tem po telefonu ali elektronski pošti obvestite svojega izbranega zdravnika. Ne hodite v ambulanto nenapovedano, da ne boste okužili še drugih. Zdravstvena služba je o ukrepih ob sumu na okužbo s koronavirusom obveščena in nanjo dobro pripravljena.

V Zdravstvenem domu Ljubljana je, z namenom ozaveščanja o pravilnem preventivnem ukrepanju, vzpostavljena  telefonsko številko 031/619-255, ki je dosegljiva 24 ur na dan. 

Svetujemo tudi, da obvestite goste oz. znance iz bolj ogroženih držav, da svoj obisk v ŠDL odložijo do nadaljnjega.

Svetujemo vam tudi, da spremljate spletne strani in družbena omrežja Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov), Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve.

O vseh nadaljnjih informacijah vas bomo obveščali sproti.


Uprava ŠDL
25. 2. 2020

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava