Skip to main content

Študentska forma viva (2018)

V četrtek, 4. oktobra 2018, je v Študentskem domu Ljubljana potekala otvoritev dveh novih kipov ter zaključna predstavitev projekta »Študentska forma viva«.

Otvoritve in predstavitve se je udeležil tudi direktor zavoda, Tomaž Pečnik, ki je na dogodku sprejel dekanjo Fakultete za likovno umetnost in oblikovanje izr. prof. mag. Lucijo Močnik Ramovš.  

Direktor je v pozdravnem nagovoru povedal, da je zelo vesel, da se je izvedel projekt »Študentska Forma Viva«, katerega namen je bil na novo predstaviti in oživiti neopazne in nepoznane likovne umetnine v študentskem naselju v Rožni dolini, ki so jih ustvarili danes priznani umetniki, npr. Jakov Brdar, Mile Jevtić, Nevenka Kraigher, Peter Mali, Dušan Marković in o katerih v javnem zavodu nismo vedeli veliko. Direktor je nadalje izpostavil, da je zavod s projektom, poleg dveh novih umetnin, pridobil tudi dragoceno dokumentacijo o zgodovini nastanka kipov, avtorstvu ter obširen popis stanja kipov.

Študentski dom Ljubljana je v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v okviru razpisa Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) izvedel projekt »Študentska forma viva«, v katerem je osem študentov razvijalo kompetence in pridobivalo praktične izkušnje.

Namen projekta je bil obuditev študentske forme vive v Ljubljani, v okviru katere je bilo med 1971 in 1975 organiziranih pet simpozijev, kjer so izbrani študentje slovenske in beograjske akademije za likovno umetnost ustvarili 26 kiparskih del, od katerih je 22 razstavljenih v študentskem naselju v Rožni dolini in 4 v Tacnu.

Pri projektu je sodelovalo 8 študentov različnih študijskih smeri; konserviranje in restavriranje likovnih del (2), grafično oblikovanje (1), kiparstvo (2), umetnostna zgodovina (1) in predšolska vzgoja (2).

Projekt je bil voden s strani pedagoškega mentorja dr. Blaža Šemeta (UL ALUO). S strani Študentskega doma Ljubljana sta pri projektu sodelovala Uroš Stibilj in Igor Brlek.

V okviru projekta je Matic Ferlan, študent umetnostne zgodovine UL FF, zbral dragocene podatke o nastajanja kipov in poteku ljubljanske forme vive. Lara Skukan in Ana Sterle, študentki konserviranja in restavriranja likovnih del (UL ALUO), sta opravili natančen popis stanja vseh kipov in izvedli čiščenje dveh kipov. Maja Bojanić in Doroteja Erhatič, študentki kiparstva (UL ALUO), sta simbolno oživili formo vivo z dvema novima kipoma »Ostanek« in »Koliko embalaže«. Študentki predšolske vzgoje (UL PeF) , Karin Gogala in Anita Perko, sta organizirali in izvedli delavnice v sodelovanju z ljubljanskim vrtcem. Študentka grafičnega oblikovanja (UL ALUO), Sara Brezovšek, je oblikovno uredila zbornik, ki ga objavljamo v priponki.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Študentska forma viva zbornik 2018

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava