Skip to main content

Študentska forma viva 2021

Pet kipov v novi podobi

Če se sprehajate po študentskem naselju Rožne doline, boste zagotovo opazili skulpture, ki so bile ustvarjene v sklopu Študentske forma vive v prvi polovici 70. let 20. stoletja, in prav študenti, »živeči v domovih pod Rožnikom, so v zanosu sočasnega pestrega dogajanja na področju kiparskih simpozijev, na ljubljansko Akademijo naslovili prošnjo za vzpostavitev študentske verzije kiparskih simpozijev (Bassin v Ferlan 2019)«.

Na območju Študentske forma vive v Rožni dolini pa stojijo tudi skulpture, ki so nastale mimo uradnega simpozija (Ferlan 2019), ena izmed njih je bila delo makedonskega kiparja Branka Koneskega – Spomenik mladosti. To je bila prva skulptura, ki je stala na območju študentskih domov v Rožni dolini, prav tako pa je bila v okviru projekta »Študentska forma viva 2021« v sodelovanju med Študentskim domom Ljubljana ter Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) ena izmed petih skulptur, na kateri so študenti izvedli konservatorsko-restavratorske posege. Preostali kipi so naslednji: Valovanje (Peter Mali)Mumije (Mice Popčev Egeac)Nedoumljivost hoje (Dušan Marković) in Prst (Jakov Brdar).

V okviru predmeta Konserviranje-restavriranje kamnitih kipov, pod strokovnim mentorstvom doc. dr. Blaža Šemeta (ALUO), so študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje razvijali kompetence ter pridobivali praktične izkušnje s področja konserviranja in restavriranja kamnitih kipov.

Na skulpturah so bili izvedeni naslednji posegi: preizkusi čiščenja z vodo in kemičnimi sredstvi ter preizkusni nanosi zaščitnih sredstev v sodelovanju z Zavodom za gradbeništvo Slovenije. Pri čiščenju, ki je predstavljalo glavni del posegov, je šlo predvsem za odstranjevanje alg, gliv in lišajev ter v manjšem delu tudi grafitov.

*Matic Ferlan, 2019, Filozofska fakulteta, Oddelek za umetnostno zgodovino – diplomsko delo: Študentska forma viva v Ljubljani.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava