Skip to main content

Koronavirus - novi napotki

Dopolnjena navodila glede ukrepov za preprečevanje širjenja virusa.

Spoštovane stanovalke in stanovalci ŠDL,

zaradi novih primerov okužb s koronavirusom (SARS-CoV-2), izdajamo dopolnjena navodila in sprejemamo nove ukrepe, da ne bi prišlo do zapletov pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti.

Do preklica veljajo naslednji ukrepi in omejitve:

 1. Odpovedane so vse prireditve in dogodki (domske zabave, kulturni in športni dogodki itd.).
 2. Restavracija Rožna Kuh'na in Bar Rožni dol bosta od 13. 3. 2020 do nadaljnjega zaprta.
 3. Prenočevalci pri stanovalcih v vseh domovih, razen stalni prenočevalci v domu DPL, niso dovoljeni.
 4. Fitnesi se zaprejo in skupinske športne vadbe se ne izvajajo.
 5. Preselitve niso dovoljene.
 6. Stanovalce pozivamo, da postopke v zvezi z bivanjem v ŠDL, izvajajo le nujna opravila preko telefona ali e-pošte. Postopek izselitve bo mogoč le po predhodni telefonski napovedi oziroma dogovoru z oskrbnikom ali Sprejemno pisarno ŠDL.
 7. Stanovalcem se omeji vstop v prostore uprave in Pisarne za ŠD, kamor lahko vstopajo le posamično.

Stanovalkam in stanovalcem odsvetujemo vsa druženja in zbiranja, obiske ogroženih območij in sprejemanje obiskov oseb, ki so bile na ogroženih območjih ali kažejo znake bolezni.

Kako preprečimo okužbo s koronavirusom?

Bolezen COVID-19, ki jo povzroča koronavirus, je precej podobna drugim okužbam dihal, kot je npr. gripa. Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Podatki kažejo, da v kar 80 % bolezen poteka blago in jo ljudje prebolijo brez zapletov.

Za preprečevanje okužb dihal, kamor spada tudi okužba z novim koronavirusom, so učinkoviti vsakodnevni higienski ukrepi, ki pa jih je treba dosledno izvajati:

 • Roke si pogosto skrbno umivamo z milom in vodo, tudi po kihanju in/ali kašljanju.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % etanola.
 • Preden zakašljamo ali kihnemo, si pokrijemo usta in nos z robčkom ali zakašljamo in kihnemo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan.
 • Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.
 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi in poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
 • Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.).

Kaj storiti ob sumu okužbe s koronavirusom?

Če se pojavijo znaki, ki kažejo na okužbo s koronavirusom, naj se oseba z znaki akutne okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in se je v zadnjih 14 dneh zadrževala na območjih, kjer obstaja povečano tveganje za okužbo s koronavirusom ali je bila v tem obdobju v stiku z bolnikom, pri katerem je bila potrjena okužba s koronavirusom, umakne v ločen prostor oziroma naj vzdržuje razdaljo vsaj 1,5 metra stran od ostalih ljudi. Po telefonu se oboleli posvetuje z zdravstveno službo (izbrani osebni zdravnik obolelega v rednem delovnem času, dežurna zdravstvena služba UKC Ljubljana (01) 522 45 40/41 ali klic v sili 112), kjer bo prejel navodila o nadaljnjih ukrepih.

Ne hodite v ambulanto nenapovedano, da ne boste okužili še drugih. Zdravstvena služba je o ukrepih ob sumu na okužbo s koronavirusom obveščena in nanjo dobro pripravljena.

Poleg tega vam tudi svetujemo, da spremljate spletne strani in družbena omrežja Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov), ki ima vsak dan med 8. in 20. uro odprto telefonsko številko 080 1404, na kateri je na voljo strokovnjak za pogovor in specifična vprašanja). Koristne informacije lahko najdete tudi na spletnih straneh Ministrstva za zdravje in Ministrstva z zunanje zadeve.

O vseh nadaljnjih informacijah vas bomo, tako kot do sedaj, sproti obveščali.

UPRAVA ŠDL
12. 3. 2020

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava