Skip to main content

V sodelovanju s ŠDL se je v Rožni dolini odprla Poletna galerija UL ALUO

Prva razstava Poletne galerije UL ALUO v sodelovanju s ŠDL v študentskem naselju Rožna dolina

V študentskem naselju v Rožni dolini Ljubljana je od 14. junija do 16. septembra 2024 na ogled prva razstava nove Poletne galerije UL ALUO, ki je nastala v sodelovanju s Študentskim domom Ljubljana (ŠDL). Galerija predstavlja projekte študentov 6. semestra 1. stopnje grafičnega oblikovanja.

Študentke in študenti UL ALUO na koncu vsakega študijskega leta predstavljajo svoje dosežke, ki so inovativni, aktualni in samosvoji. Prikaz takšnih del omogoča vpogled v prihodnost razvoja družbene miselnosti in občega napredka. Ta dela je moč videti iz leta v leto na zaključni razstavi v matični ustanovi, ko hodniki in predavalnice postanejo galerijski prostori. Vendar je nenehna težnja študentov in profesorjev pokazati dela ne le zavzeti, ampak tudi naključni, širši javnosti.

Zakaj v Rožno dolino?

ŠDL je s svojo prostorsko umestitvijo v urbani prostor in frekventnostjo stanovalcev pravo mestno vozlišče. Kakovostno bivanje se med drugim uresničuje tudi v urejenosti in programu okolice osnovnih bivalnih enot, zato so posegi v ta javni prostor mišljeni kot dvigovanje teh kvalitet. Sploh v poletnih mesecih, ko se populacija domačih študentov menja (odhajajo stari, prihajajo novi najemniki) in ko smo priča veliki fluktuaciji mednarodne študentske populacije, ki predstavljajo izredno prosperitetno občinstvo.

V tem kontekstu se bo v študentskem naselju v Rožni dolini od tega poletja dalje predstavljalo kurirane in redakcijsko izbrane dosežke študentov UL ALUO, v obliki pripetih cerad oz. ponjav na žični ograji špotnega igrišča. Vsako leto med junijskim in septembrskim izpitnim obdobjem, saj ta čas zajema širok spekter gledalcev oz. odjemalcev in bo vplival tudi na izbor del, ki se ne ukvarjajo z lokalnimi vsebinami ali jezikovnimi okolji, ampak pogledujejo v širši kulturni prostor.

Več o uvodni razstavi

Za prvo, uvodno edicijo, ki soupada s praznovanjem 40. letnice študija oblikovanja na Univerzi v Ljubljani, so bila izbrana dela študentov zaključnega letnika prve stopnje študija grafičnega oblikovanja. To so projekti na temo prihodnosti knjige kot enega od stebrov civilizacije, ki so rezultat zadnje naloge pred diplomo pri predmetu GO6 - Analiza sinteza. 

Študenti so prebrali eno od razpisanih avtobiografskih novel (Amelie Nothomb: Metafizika cevi ali Agota Kristof: Analfabetka). Izsledke analize literarnega dela je posamezen študent povezal s svojo temo diplomske naloge in jo zasnoval v obliki založniškega izdelka, kot npr.: tiskana, zvočna ali digitalna knjiga. Spoznavanje s tehnologijami tiska in kratkimi predstavitvami zasnov smo povezali na ekskurziji v Splitu (Hrv) in Grudah (BIH). Obisk Akademije za likovno umetnost v Splitu je vseboval predstavitve konceptov nalog in druženje z vrstniki, ogled tiskarne Grafotisak pa je razjasnil zakonitosti procesa izvedbe knjižnih izdelkov na najvišji tehnološki ravni. Na koncu je sledila zasnova, priprava in izvedba skupinske predstavitve v konkretnem prostoru, Poletni akademiji. 

Avtorice in avtorji razstave: Nika Dejanović, Vladana Dimitrijević, Michelle Louise Dressler, Katarina Golouh, Zuzana Hančíková, Gabriel Klančar, Katja Klinc, Jan Kranjec, Manca Lovšin, Valentina Lupi, Siiri Lydia Luukkonen, Lina Pavlin, Zala Reberc, Ana Rogač, Tim Topić in Nea Emilia Yli-Junnila. 

Izvajalci predmeta na UL ALUO: prof. Boštjan Botas Kenda, doc. Roman Ražman, doc. Nejc Prah in doc. Primož Fijavž. 

 

Avtor besedila: Boštjan Botas Kenda

Avtor fotografij: Žiga Gorišek

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava